Bets10 Gitriş

Bets10 giriş

Borç Verdiğim Kişi Borcunu Ödemiyor

Evet aslında zamanımızın hastalığı güven probleminin oluşumuna sebeplerden bir tanesidir. “kültür yozlaşması”nın sonucu istemediğimiz sonuçlarla karşı karşıya kalmaktayız. Bunun hukuki ve sosyolojik temellerini araştırdığımızda uzun uzun yazılar ve hatta kitaplar yazılabilir ancak bu yazımızda bu sonuçlardan biri olan ve gerçekten de insanın güven duygusunu sarsan ve insan hayatında hayal kırıklığına sebep olan bu hukuki mağduriyeti incelememiz gerekiyor. İcra avukatı olarak tabir edilen daha çok icra ağırlık çalışan avukatlara da işte daha çok bu sebeple başvuru yapılıp hukuki süreç başlatılmaktadır.

Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkımız bulunmaktadır. Alacak davası veya icra talebi yoluyla alacağımızı talep edebiliriz. Ancak burada en önemli konu nasıl ispat edeceğimizdir. Şunu belirtmemiz gerekiyor. Elimizde hiçbir evrak olmadan da icra yoluna başvurabiliyoruz. Bu icra yolunun ismi ilamsız takip yoluyla başvurabileceğimiz icra takip yöntemidir. Ancak bu icra takip yönteminde borçlu borca itiraz ettiğinde icra takibi durur ve artık dava açmamız gerektiği söz konusudur. Bu icra takip yönteminde “benim bu kadar alacağım vardı” şeklinde açıklama ile takip yapabiliyoruz. İlamsız takip yöntemleri arasında fatura alacağımız, süresi geçmiş çek-bono evrakları veya dekont gibi evraklar da olabilir. Bu evraklar dahi olsa yine ilamsız icra takip yoluna başvuruyoruz. Ancak itirazı durumunda açılacak itirazın iptali davasında ispat yükü alacaklıda olacağı için elimizi güçlendirmiş oluyoruz. Bu yönden bir farkı bulunmaktadır.

Borç verdiğimiz kişi borcunu ödemiyorsa ilk önce soracağımız konu şu olmalıdır. Ödemenin hangi yol ile gerçekleştiğini öğrenmek önemli..

Ödeme eğer banka yoluyla gerçekleşmiş ve açıklamasında “borç, borç için” gibi bir açıklama söz konusuysa burada karşı tarafı borçlandırdığımız hususunda elimizde ispat yükü açısında bir kanıt bulunmaktadır.

Örneğin beyaz eşya için veya bir araba için hesaba gönderdiğimiz ” buzdolabı ödemesidir, 01xxx12 plakalı araç satışı içindir” gibi açıklamalar da hukuki taleplerimizde büyük bir ispat yolu yani delil başlangıcı olarak değerlendirilebilecektir.

Elden verilen ödemelere bu sebeple dikkat etmeliyiz kötü niyetli birine elden verilmiş ödemenin tahsili çok zor olacağı için bu gibi durumlarda en iyisi banka yoluyla ve açıklamaya “o1 haziran 2019 tarihinde geri tarafıma ödenmek üzere borç içindir” gibi bir ödeme yazarak elinizi güçlendirmiş olursunuz. Elden versek de icra takip yoluna başvurabiliriz ama dediğim gibi itirazı durumunda bu yolda sıkıntı yaşayabiliriz. Tüm bu bilgiler ışığında borç verme işleminizi yapmanızı ve ticari hayatınızda bu gibi durumlara çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtmek istiyorum.

Borcu Tanıkla İspat Edebilir miyim?

Belirli bir tutarın üstü için senetle ispat kuralı geçerlidir. 2020 yılı için 4.480TL üstünde bir rakam için tanık dinletilemez. Ancak karşı tarafın açıkça bir rızası varsa tanık dinlenebilir.

HMK – MADDE 200-(1) Bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi,ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktar veya değerleri ikibinbeşyüz Türk Lirasını geçtiği takdirde senetle ispat olunması gerekir. Bu hukuki işlemlerin miktar veya değeri ödeme veya borçtan kurtarma gibi bir nedenle ikibinbeşyüz Türk Lirasından aşağı düşse bile senetsiz ispat olunamaz.

512 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2020 yılı için % 22,58 oranında artırılarak uygulanacaktır. Şu durumda 2020 yılı için senetle ispat zorunluluğuna ve senede karşı tanıkla ispat yasağına ilişkin parasal sınır, 3.660 x % 22,58 = 826,428 + 3.660 = 4.486,428 TL.’dir. Ancak 6763 sayılı Kanun’la Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na eklenen Ek Madde 1 uyarınca her takvim yılı başından itibaren yeniden değerleme oranı uygulanarak belirlenen bu parasal sınırın on Türk lirasını aşmayan kısımlarının dikkate alınmaması öngörülmüştür. Buna göre, maddedeki parasal sınır, 2020 yılı için 4.480 TL olarak belirlenmiştir.

Borç Verdiğime İlişkin Mesajlar Var? Tanık Dinletebilir miyim?

Normalde 2020 yılı için 4.480 TL rakam üstü için tanık dinletme yasağı varken diyelim ki elimizde SMS mesajlar veya buna benzer deliller varsa kanun bu duruma özel bir hüküm düzenlemiştir. Bu durumda elimizdeki delilleri mahkeme delil başlangıcı sayacak ve tanık dinletebilmeye imkan tanıyacaktır.

HMK – MADDE 202- Delil başlangıcı

(1) Senetle ispat zorunluluğu bulunan hâllerde delil başlangıcı bulunursa tanık dinlenebilir.

(2) Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.

Akrabama Borç Verdim Tanıkla İspat Edebilir miyim?

Normalde 2020 yılı için 4.480 TL tutar üstü için tanık dinletme yasağı varken yakın akrabalar arasında senet almak gibi bir durum hayatın akışında beklenecek bir hareket değildir. Bu sebeple;

HMK MADDE 203-

(1) Aşağıdaki hâllerde tanık dinlenebilir:
a) Altsoy ve üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana ile gelin ve damat arasındaki işlemler

İşlenecek tüm bu süreçleri icra davaları üzerine çalışan bir icra avukatı ile süreci takip etmeniz faydalı olacaktır.

Belki ilginizi çekecektir Bets10 Gitriş:

  • Bets10 Para Çekme 2017
  • Betsist
  • Bets10 Kupon
  • Bets10 Dan Para Çekmek Yasal Mı
  • Bets10 A Üye Olmak Yasal Mı
  • Bets10 302

Bets10 bonusu

Exit mobile version